Ако софийски избиратели се опълчат на ГЕРБ и предпочетат за районен кмет

...
Ако софийски избиратели се опълчат на ГЕРБ и предпочетат за районен кмет
Коментари Харесай

ГЕРБ мъсти на недоволните избиратели в София

Ако софийски избиратели се опълчат на ГЕРБ и предпочетат за районен кмет представител на опозицията пред претендента на ръководещите, регионът ще си понесе следствията. Отмъщението е по линия на парите за вложения, които централната власт в столицата, която е под тоталния надзор на партията на Борисов, ще отпусне на непокорния квартал. Това демонстрира финансовата стратегия на Столичната община за т.г., която ще се гласоподава през днешния ден дружно с бюджета. В нея регионите, които м.г. смениха кметовете на ГЕРБ с хора от „ Демократична България “, Българска социалистическа партия или с самостоятелни, имат общ проблем – вложенията за облагородяване на зоните им са мощно орязани или напряко замразени.

След съвсем десетгодишна цялостна надмощие на ГЕРБ миналия октомври половината от 24-те региона на столицата изгониха дотогавашните си кметове от ръководещата партия и избраха нови лица. Коалицията „ Демократична България “ завоюва 8 кметски стола, Българска социалистическа партия взе регион „ Изгрев “, а гласоподавателите в „ Младост “, „ Панчарево “ и „ Кремиковци “ поддържаха самостоятелните арх. Стефан Стефанов, Николай Гюров и Лилия Донкова. За късия си престой в ръководството доста от новоизбраните кметове към този момент би трябвало да са си дали сметка, че системата е направена по този начин, че кметът Йорданка Фандъкова и болшинството в Столичния общински съвет държат безброен брой лостове да управляват така наречен дребни кметове, да награждават лоялните и да санкционират недоволните.

Преди днешното гласоподаване на бюджета в част от столичните региони се организираха обществени разисквания по въпроса за общите пари. Всъщност само кметове от опозицията и самостоятелни проведоха срещи с гласоподавателите. Дебати имаше в „ Младост “, „ Красно село “, Слатина “, „ Лозенец “, „ Средец “, Оборище “ . В регионите, които ръководи ГЕРБ, публични разисквания на бюджета не се насрочиха. Може би по този начин ръководещите се пробваха да кажат на жителите, че тяхното мнение е било значимо до вота и че по-късно решенията към този момент ще са взимат от властта.

Като общ проблем в полемиките се откроиха няколко тематики. Първият е, че изброените региони наподобяват съвсем

изцяло подценени в програмата на общината за ремонт на учебни заведения, детски градини и ясли.

В проекта за 2020 година са заложени 36 млн. лева за работа по 26 учебни заведения и градини в София. Без една всички те се намират в региони на ГЕРБ - " Красна поляна ", " Надежда ", " Връбница ", " Илинден ". Единственото изключение е заложеният ремонт на Френската гимназия, намираща се в " Средец ", на който кмет е Трайчо Трайков от " Демократична България ".

Неприятната наклонност бе предмет на специфични разисквания в останалите елементи на София. Кметът на " Лозенец " Константин Павлов съобщи, че регионът му е кандидатствал с планове за няколко детски и образователни заведения и че от листата е изпаднало всичко без неотложния градеж на учебно заведение в новия квартал „ Кръстова вада “, която се построява към този момент няколко години. Освен него не е утвърден нито планът за реновиране на постройката на 139-о учебно заведение „ Захари Круша “ на бул. „ Арсеналски “, което още се отоплява с нафта, нито на 120-о учебно заведение „ Г.С. Раковски “, което е монумент на културата и което макар неотдавнашен ремонт още веднъж има наставления за незабавно подсилване. Засега са отхвърлени и настояванията за 35-то учебно заведение, за което има утвърден план от 2012 година, както и за още няколко учебни заведения и детски градини в „ Лозенец “.

Дълъг лист с отхвърлени оферти сподели и кметът на „ Красно село “ Росина Станиславова. „ Не ми се желае да имам вяра, че отрасловите зам. кметове на София не пристигнаха на това разискване, тъй като аз съм вашият кмет “, сподели тя на съкварталците си. Станиславова е от „ Демократична България “. В листата на „ Красно село “ влизат отсроченият ремонт на 8 ДГ „ Проф доктор Елка Петрова “, на 25-о учебно заведение " Петър Берон ", незабавното подсилване на 162 ДГ " Вихрогонче ", построяването на два учебни салона и така нататък

Втори общ проблем е, че след успеха на опозицията м.г. Голямата община е почнала да отхвърля пари за планове, които при предходните кметове на ГЕРБ са били утвърдени . Кметът на „ Красно село “ заяви, че в края на 2019 година неговата администрация е върнала над 4,7 млн. лева в бюджета на София като временен излишък. „ Голяма беше изненадата за нас, когато нито тези пари бяха заложени в новия бюджет, нито новите нужда на стойност 7,33 млн. лева “, разяснява Станиславова. Като образец тя уточни, че „ Красно село “ е превел назад 2,1 млн. лева от течащия ремонт на 124 ДГ " Бърборино ". В новия бюджет на София обаче градината в началото попадала с едвам 500 000 лева и едвам след спомагателни диалози сумата била поправена.

Друг проблем в непослушните квартали е, че Столична община и районните кметове имат

изцяло разнообразни визии за това кое е незабавно за решение .

Малките кметове все по-открито се възмущават от решенията на Фандъкова и заместниците й защо да провиснал средства и кой ремонт да отсрочат. В „ Лозенец “ Константин Павлов бе очевидно изумен за какво централната администрация регистрира като инвестиция в региона над 1 млн. лева, дадени за ремонт на зоната на маймуните в зоопарка . При състояние, че той желал пари за улици и канализация в новите квартали „ Кръстова вада “ и " Витоша ", които не са отпуснати. „ Не знам за какво това е включено при нас, само че се веселя, че най-малко нашите братовчеди ще живеят в европейско, добре изглеждащо, климатизирано и вентилирано място “, иронично разяснява Павлов.

Сходни проблеми има и кметът на регион " Слатина " Георги Илиев, който също е от " Демократична България ". В финансовата стратегия на София редица обекти в " Слатина ", утвърдени при предходния кмет от ГЕРБ, са замразени при новия. Какъвто е казусът с ремонта на ключовите улици " Атанас Узунов " и " Велчо Атанасов ". За последно той бе утвърден м.г., само че явно ще отпадне през тази. От 41 претенции на Илиев единственият утвърден план е за ремонт на ул. " Николай Коперник " и на част от " Атанас Узунов " на обща стойност 1 млн. лева Отхвърлени са оферти за ремонт на инфраструктура, по която се движи градският превоз и която не е реновирана от години. Отхвърлен е и ремонтът на 183-а детска градина, която е в окаяно положение и за която през 2019 година са отпуснати 305 000 лева

" В същото време по предложение на Столична община се отпускат 6 млн. лева за ремонт на " Шипченски проход " в сектор, който е в цветущо положение спрямо описаните обекти и който с нищо няма да усъвършенства качеството на живота на хората от региона. Не знам по какъв начин да си обясня отношението към " Слатина ", с изключение на с това, че претендентът на опозицията победи представителя на ГЕРБ. Другият вид е ръководещите да са решили, че " Слатина " се е обезлюдила и че към този момент в региона не живее никой. На вас оставам да прецените кое е вярното “, разяснява Илиев.

За несъответствията в новия бюджет на София първи сигнализира самостоятелният кмет на „ Младост “ арх. Стефан Стефанов. На две следващи гласувания за кмет 120-хилядният квартал отхвърля претендентите на ГЕРБ и избира техни съперници, като успеха на Стефанов м.г. бе образец за углавен избор против депутата от ръководещата партия Мария Илиева. Впоследствие обаче централната власт в София отреди вторият по бройка регион на града да получи единствено 1.05 млн. лева от 471.2 млн. лева, планувани за вложения в града. След това Стефанов първи прикани съкварталците си да отидат на „ Московска “ 33 и да изразят отношението си към решенията на Фандъкова и екипа й. Преди дни и жителите на регион „ Панчарево “, на който кмет е също самостоятелният Николай Гюров, обявиха митинг през днешния ден пред постройката Столичната община с гледище за разпределяне на повече пари за селата в състава на региона.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР